A wgl.hu domain név alatt egy tudásmenedzsment keretrendszer működik, melynek a neve:

Knowledge-Sharing Solutions (KSS)

 

A Knowledge-Sharing Solutions (KSS), korábbi nevén WebGlossary (WGL), egy webes tudásmenedzsment (tudáskezelő) keretrendszer, melyben alkalmazások (tudásbázisok) generálhatók.

A keretrendszer fejlesztésénél figyelembe vettük a Topic Maps ISO szabványt (https://en.wikipedia.org/wiki/Topic_map), és az RDF W3C ajánlást (http://www.w3c.hu/forditasok/RDF/REC-rdf-primer-20040210.html).

Steve Pepper – Topic Maps guru (https://www.facebook.com/stevepepper.oslo) – mondása hatja át fejlesztői munkánkat, aki azt hangsúlyozta, hogy „Vannevar Bush a Memex ötletével (https://hu.wikipedia.org/wiki/Memex) tulajdonképpen abban tévedett, hogy azt állította, hogy az emberek, dokumentumok között asszociálnak. Ez nem helyes, és mégis ebben a gondolatban gyökerezik az egész világháló. A Topic Maps nagyszerűsége abban rejlik, hogy témák szerint rendezhetjük a dolgainkat és nem dokumentumok szerint.

 

A keretrendszer fejlesztésében több mint 20 munkatárs vett részt. A tervezési szakaszban kiemelt szerepet játszott Szilágyi Péter, Tóth Máté és Korotij Ágnes. A programozásban kiemelt szerepet játszott Kovács Tibor Krisztián és Laczkó Sándor. A KSS keretrendszer vezető szoftverfejlesztője Kovács Tibor Krisztián volt.

 

Missziónknak tekintjük a tudás nyitottá tételét, amire a keretrendszer neve is utal: „Tudásmegosztási megoldások”.

Mottó: Mindenkit megillet a felhő egy kis darabja, hogy megoszthassa vagy elrejthesse gondolatait.

 

Tudásbázis mintákat tettünk fel az alábbi webcímre:

http://www.wgl.hu/tst/huHU/ny/showtopic?request_locale=hu&topicName=KSS.URLs

 

Debrecen, 2017. november 2.

Kovács Zsigmond projektvezető